Filosofia i estètica de la música

 

El present llibre ens convida a un apassionant viatge pels paisatges de l'Romanticisme, on cobren gran relleu els motius i figures del caminant, el bosc, la nit, la ironia, el sublim, la suspensió del temps, l'anhel d'espiritualitat i l'èxtasi . Història, diàleg interdisciplinari i anàlisi es donen la mà en fecund trobada amb l'ideari estètic i filosòfic de l'època, amb la seva poesia i pintura, establint una suggestiva cartografia sonora que emmarca alguns dels èxits més extraordinaris de l'evolució del llenguatge musical. L'autor insereix la seva indagació en un ampli arc temporal que part dels grans mestres clàssics fins a arribar als creadors capitals dels segles XX i XXI, oferint als el lector perspectives inèdites sobre una època clau de la nostra tradició cultural, que en gran mesura modela, perviu i segueix interpel·lant la consciència de l'home modern.
«La imaginación sonora» s'inicia a l'aurora de l'occident europeu i conclou en l'època en què comença a perdre la seva indiscutible hegemonia en el marc d'un món nou (planetari, global, ecumènic). Des dels orígens de l'escriptura musical i de la polifonia contrapuntística, i el final d'aquesta aventura occidental en direcció cap a latituds ecumèniques, planetàries, globals, amb figures tan enigmàtiques com Giacinto Scelsi, aquest llibre traça un arc musical d'aproximadament un mil·lenni: Orlando di Lasso, Palestrina, J.S. Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Wagner, Bruckner, Mahler o Schönberg.
La música és alguna cosa més que un fenomen estètic: és una gnosi, una autèntica via de coneixement que Eugenio Trías (autor d'una de les trajectòries filosòfiques més sòlides que ha conegut el nostre país) ha reconstruït en un compendi d'assajos consagrats i insignes compositors, en un recorregut que va des de Monteverdi fins a les últimes avantguardes musicals. Els misteris gloriosos de Bach, la dualitat del tràgic i el còmic en Mozart, els grans relats de Haydn, l'estil heroic de Beethoven, el concepte de l'obra total de Wagner, l'esperit creador de Mahler, la nova teologia musical de Schönberg , la nit eterna de Béla Bartók, els sacrificis de Stravinski, el panteisme sonor en Cage o l'arquitectura musical de Xenakis, compareixen en aquestes pàgines per revelar les seves claus internes, les seves relacions, la seva antagonismes i similituds, les seves oposicions i especificitats. El resultat és no només una excel·lent col·lecció d'assajos individuals on podem apreciar als grans compositors sota una llum diferent, sinó també un argument narratiu: una apassionant història de les idees a través de la música. O com el mateix autor suggereix, potser El cant de les sirenes constitueixi el Gran Relat que alguns dels millors músics occidentals han anat escrivint al llarg dels últims quatre-cents anys.